Datile, de pup met parvo

Het verhaal van de bijzondere pup Datile
(pup met parvo)

Zaterdag 24 januari kwam er een doodzieke pup van 4 maanden bij ons in de praktijk.
De pup was vanuit Spanje overgekomen naar Nederland ter adoptie.
Er was toen nog niets te merken, totdat ze na een paar dagen erg ziek werd…

30.2 jan

De pup was in korte tijd erg verzwakt, het zag er dan ook somber voor haar uit.
Datile had forse maag-darmklachten: continu braken en diarree met veel bloed  en daardoor ernstig uitgedroogd. Diepliggende wezenloze ogen, het einde nabij…
Datile werd direct opgenomen, aan intraveneus infuus gelegd en kreeg ondersteunende medicatie. Zelf eten of drinken kon het diertje al niet meer. De verschijnselen van Datile en de geur van de ontlasting gaven vrij snel het vermoeden van een parvo-virusinfectie.
Helaas was de test positief… Dat wil zeggen dat bij Datile parvo werd geconstateerd.

4 febParvo is een zeer besmettelijke virus infectie, voor pups vaak dodelijk!
De ziekte kan door direct of indirect contact overgedragen worden van hond op hond.
Met name pups die niet of nog onvoldoende gevaccineerd zijn of die geen of onvoldoende moedermelk hebben gehad zijn erg gevoelig. Ontlasting is de grote besmettingsbron.
Wanneer een dier besmette ontlasting via de bek binnenkrijgt wordt het binnen 7-10 dagen ziek.
De volgende symptomen kunnen optreden: braken, bloederige diarree, niet meer eten en drinken, sloom, koorts, uitdroging, bleke slijmvliezen, shock en uiteindelijk sterfte. Er bestaat helaas geen medicijn tegen het virus. Het lichaam moet het zelf doen.
Alle symptomen moeten worden bestreden en behandeld. De behandeling bestaat uit het aanleggen van een infuus waarmee de hond vocht toegediend krijgt met elektrolyten. Tevens wordt er antibioticum, diarreeremmers, en anti-braakmiddel gegeven om de symptomen zo goed mogelijk te bestrijden. Helaas zien we zelden dat de hond geneest en komt er dan ook een zeer groot deel van de geïnfecteerde honden te overlijden.

Datile heeft vanaf 24 januari t/m 10 februari bij ons aan het infuus op de intensive care gelegen. 15 Flessen infuusvloeistof en ladingen diverse medicijnen zijn toegediend.
De pup heeft hele diepe dalen doorgemaakt, dat we vreesden dat zij het niet zou halen. Datile was te moe om te sterven. Ze bleek echter een enorm doorzettingsvermogen te hebben en bleef ondanks alle tegenslagen een bepaalde levensdrang uitstralen.
We hebben vele uren bij Datile doorgebracht om haar zoveel mogelijk aandacht te kunnen geven. Even aaien, praten of gewoon een boek zitten lezen naast haar waren onderdeel van de “tender loving care”. Vanaf 6 februari konden wij zeggen dat er redelijke vooruitgang was te zien. Ze ging zelf eten, het braken was gestopt en de ontlasting werd steeds een beetje beter, niet meer bloederig. Datile begon steeds actiever te worden en kreeg weer echte puppy praat! Uiteindelijk mocht Datile weer lekker naar huis. Daar krijgt ze alle aandacht en zorg die ze nodig heeft. 
IMG-20150206-WA0000

Gezellig op schoot bij de assistente

 

    

jan/feb 2015

           

1 thought on “Datile, de pup met parvo

  1. Wat een prachtig verhaal met zo'n gelukkige afloop!

    Dat moeten heel spannende dagen zijn geweest voor jullie en de eigenaren!

    iedereen gefeliciteerd,en bedankt,ook voor de blije glimlach op mijn gezicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.