Endoscopische castratie bij een dubbelzijdig cryptorche reu

Endoscopische castratie bij een dubbelzijdig cryptorche hond

Wat is een cryptorche reu?
Bij een cryptorche reu is één of zijn beide testikels niet ingedaald in het scrotum. De testikels van een hond horen vanuit de buik naar het scrotum af te dalen. Op een leeftijd van 6 tot 16 weken zijn de testikels  bij de meeste honden ingedaald. In sommige gevallen duurt het iets langer. Als de testikels niet in de balzak komen spreken wij van cryptorchidie. De testikels zitten dan in het lieskanaal of in de buikholte. De reden van het niet indalen van de testikels is niet bekend en is erfelijk bepaald. Het wordt daarom ook afgeraden om met cryptorche honden te fokken.

Waarom een cryptorche reu laten castreren?
Een reu waarbij de testikels niet zijn ingedaald loopt een verhoogd risico op kwaadaardige tumorale ontwikkeling van de niet ingedaalde testikels. De niet ingedaalde testikels zijn meestal minder goed ontwikkeld. Voor een goede spermaproductie is de juiste temperatuur in de testikel van groot belang. Omdat de temperatuur in de buik veel hoger is dan in het scrotum, dat afhangt van het lichaam, zijn de meeste niet ingedaalde testikels dan ook steriel en produceren dan geen goed zaad. De niet ingedaalde testikels produceren wel het hormoon testosteron. Door de hogere temperatuur in de buik kan er zelfs meer testosteron worden geproduceerd. De reu kan hierdoor feller, agressiever en hypersexueler zijn.

Het zijn allemaal redenen om tot operatie over te gaan.  Bij de reu in onderstaande film waren beide testikels niet ingedaald en zaten nog in de buik. U kunt u zien hoe de testikels worden gelokaliseerd en verwijderd. De zaadstreng en bloedvaten naar de testikels worden dicht gebrand en doorgeknipt. Vervolgens worden de teelballen uit de buik gehaald. De 3 wondjes, niet groter dan 1 cm, worden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.

LET OP: In het filmpje wordt ons oude emailadres genoemd!

 

1 thought on “Endoscopische castratie bij een dubbelzijdig cryptorche reu

  1. Pingback: Endoscopische castratie van een dubbelzijdig cryptorche reu | Dierenkliniek Castricum

Reacties zijn gesloten.