Hydrothorax kat

Hydrothorax bij een kat

Tijdens onze spoeddienst kregen wij een zeer benauwd katje van anderhalf jaar oud  binnen. Op de röntgenfoto was een duidelijke hydrothorax te zien. Een hydrothorax is een met vocht gevulde borstholte waarin de longen onder druk komen te staan.  Het dier was ernstig benauwd.

Om de longen weer de ruimte te geven werd met een braunule in de borstholte geprikt om het vocht af te zuigen. Het bleek een pyothorax,  het vocht rondom de longen was een ophoping van pus en etter. Ruim 200 ml pus werd er afgezogen. Tijdens dit afzuigen werd de benauwdheid meteen een stuk minder en de kat ging steeds beter ademen. De afgezogen vloeistof werd opgestuurd naar het laboratorium om te laten onderzoeken wat de oorzaak was van deze grote hoeveelheden pus. Ondertussen hebben we de kat op antibioticum en pijnstilling gezet.

Na een nacht van gedeeltelijk herstel hebben wij onder algehele narcose een thoraxdrain geplaatst.De drain is een speciaal slangetje gaatjes aan het uiteinde. Deze drain moest zeker 5 tot 7 dagen blijven zitten en werd daarom  vastgehecht aan de huid. Door middel van deze drain is het mogelijk om meerdere keren per dag pus en ontstekingsvocht af te zuigen en werd de borstholte met fysiologische zoutoplossing gespoeld. Nog diezelfde avond zat er al een blij en fris katje in de opname.  De ademhaling was duidelijk rustiger, er werd weer gegeten en zelfs gemiauwd om geaaid te worden!

17-07-14 met drain
Röntgenfoto met de drain in de thorax (borstholte)

We zagen de kat iedere dag beter worden. Ondertussen was de afgezogen vloeistof onderzocht op het laboratorium en bleek er sprake te zijn van een bacteriële infectie met de Pasteurella bacterie.

De gevoeligheidstest gaf aan welk antibioticum het meest geschikt was. Na 2 dagen werd er een controle röntgenfoto genomen. Er is duidelijk verschil te zien met de eerste foto! Na 7 dagen intensieve zorg is de drain verwijderd en bij de laatste controle een maand later is het dier gezond verklaard. Een behoorlijke arbeidsintensieve klus met een zeer mooi resultaat.

Hieronder ziet u de genomen röntgenfoto's voor en na de behandeling.
Toelichting: de longen op de foto moeten zwart zijn (zwart is lucht) het wit op de foto is allemaal vocht, u kunt zien hoe weinig ruimte de longen nog maar hebben om zuurstof op te kunnen nemen!

Voor

12-7-1412-07-2014
 

Na

23-7-1423-07-2014