Hypothyreoïdie bij een kat

Een te klein kitten (hypothyreoïdie)

Enige tijd geleden werd op de praktijk een kitten gebracht voor vaccinatie. Bij de eerste vaccinatie viel al op dat het een erg klein kitten was, maar dat is op die leeftijd nog te verklaren door verschillende oorzaken voor groeiachterstand zoals: parasieten, te weinig moedermelk, ziektes veroorzaakt door virussen en bacteriën etc. etc.

Bij de tweede vaccinatie was echter direct duidelijk dat dit kitten veel kleiner was dan andere kittens van die leeftijd en zelfs kleiner dan de nestgenoten. Bovendien was de kitten afwijkend gegroeid met een groot kopje in combinatie met een korte romp en ledematen. Ook was het kitten niet erg actief. Toen is besloten om een bloedtest te doen om de schildklier functie te controleren

Het hormoon uit de schildklier zorgt voor de groei en ontwikkeling van weefsel en skelet. Bij het volwassen dier zorgt het specifiek voor de regeling van de stofwisseling. De uitslag van de bloedtest gaf aan dat de T4 waarde (het hormoon) erg ver onder de normaal waarde lag en dat de TSH waarde (het hormoon uit de hersenen dat de schildklier stimuleert) enorm verhoogd was.

Uit deze waarden blijkt dus, dat de schildklier niet voldoende hormoon aanmaakt maar, dat deze klier wel gestimuleerd wordt vanuit de hersenen. Deze combinatie van waarden bij een jong dier geven aan dat de schildklier niet of slecht in zeer geringe mate ontwikkeld is. Deze zeer zeldzame aandoening heet Thyroid dysgenesis.

 Dit tekort aan schildklierhormoon geeft bij jonge dieren de volgende afwijkingen:

  • Hypothermie (snel koud hebben, warmte opzoeken)
  • Hypoactiviteit (duf en sloom zijn)
  • Vergroting van de buik ( de organen groeien sneller dan het skelet)
  • Relatief groot en breed hoofd
  • Dunne zachte vacht
  • In verhouding korte wervels en korte botten in de poten
  • Groeivertraging en afwijkende verbening in de botten.

Deze afwijkingen waren allemaal te vinden in ons kleine patiëntje. De kitten krijgt nu een kunstmatige vorm van het schildklierhormoon en is sindsdien sneller gaan groeien en is actiever en slimmer geworden. Dit dier zal de rest van het leven deze medicatie moeten krijgen.