MDR1-Gen

Het is bekend dat er bij bepaalde hondenrassen een erfelijke overgevoeligheid voorkomt voor sommige geneesmiddelen. Een deel van deze honden krijgt na toediening van deze geneesmiddelen last van vergiftigingsverschijnselen.

Wat is het MDR1-gen?

Bij de normale, gezonde hond wordt het hersenweefsel beschermd tegen hoge concentraties stoffen, zoals geneesmiddelen, die in de bloedbaan circuleren. Het "Multidrug Resistance-1 gen" zorgt voor de aanmaak van een bepaald eiwit (P-glycoproteïne), dat het overschot aan deze stoffen terugpompt naar de bloedbaan, zodat ze niet in de hersenen ophopen. Wanneer het MDR1-gen afwijkend is, werkt deze pompfunctie niet of onvoldoende.

Wat zijn de symptomen bij overgevoelige dieren?

Overgevoelige dieren kunnen na toediening van bepaalde geneesmiddelen allerlei neurologische stoornissen krijgen, spierkrampen, pupilverwijdingen, bewusteloosheid en in coma raken. De dieren gaan overmatig speekselen en braken. Een deel van de honden krijgt een vertraagde hartslag, gevolgd door zuurstofgebrek en daling van de lichaamstemperatuur. In het ergste geval kunnen de dieren komen te overlijden.

Wat zijn “risicovolle” medicijnen voor honden met deze afwijking?

De medicijnen, waaraan u onder andere kunt denken, zijn: bepaalde pijnstillers, verdovingsmiddelen, hartmedicatie, medicijnen tegen vuurwerkangst en ook middelen tegen vlooien en wormen. Wanneer u weet dat uw dier deze afwijking heeft, is het goed om de lijst met “risico”-geneesmiddelen te raadplegen. De meest recente informatie vindt u op: www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/#Drugs (engelstalig)

Welke rassen?Afbeelding2

Al jaren is bekend dat veel Collies ofwel Schotse Herders tot wel 70% van de populatie het MDR1-gen defect hebben. De afwijking is ook vastgesteld bij o.a. Shetland Sheepdog (Sheltie), Border Collie, English Shepherd, Australian Shepherd (miniature), Australian Cattledog, Old English Sheepdog.

Tevens worden Duitse Herders, Zwitserse Witte Herders, en windhonden tot de risicogroep met afwijkend
MDR1-gen gerekend. Kruisingen van bovengenoemde rassen kunnen ook dit defect hebben. Het defecte gen kan echter ook bij andere rassen de kop opsteken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De mogelijkheden van de DNA testen zijn de laatste jaren verder uitgebreid en we kunnen nu achterhalen of uw hond een MDR1-gen afwijking heeft.

Wij nemen wat bloed af en sturen dit naar een extern laboratorium, gespecialiseerd in DNA testen. Binnen 10 dagen is de uitslag bekend. Het is mogelijk om een officieel certificaat met de uitslag te krijgen.

Wat betekent de uitslag van de DNA-test?

Het MDR1-gen bestaat uit 2 allelen. De testuitslag heeft  drie mogelijkheden:

  • Uw hond is "vrij" en heeft twee gezonde allelen. De hond zal bij gebruik van risico-geneesmiddelen geen overgevoeligheidsreacties krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.
  • Uw hond is "drager" en heeft een gezond en een defect allel. De hond zal het afwijkende gen aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen een overgevoeligheidsreactie vertonen op de risico-geneesmiddelen maar dit hoeft niet.
  • Uw hond is "lijder" en heeft twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan alle nakomelingen. Dit zijn de dieren die de vergiftigingsverschijnselen vertonen bij toediening van risico-geneesmiddelen.

Waarom zou ik mijn hond laten testen?

De erfelijke afwijking in het MDR1-gen kan levensbedreigend worden zodra uw hond medicatie nodig heeft. Het is daarom uiterst belangrijk voor u, uw hond en de dierenarts om op de hoogte te zijn van de erfelijke status van uw hond! Daarnaast kan het van belang zijn om op de hoogte te zijn van een MDR1-gen defect voor het nemen van de beslissing of u wel of niet met de hond moet fokken en om een geschikte reu/teef combinatie te kiezen.

Het is het geruststellend te weten dat honden die drager of lijder zijn, verder compleet gezonde dieren zijn, die normaal functioneren. Zolang ze niet in contact komen met de risicovolle medicatie zal er niets gebeuren.

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.Afbeelding1