Thoracoscopische pericard-ectomie

Thoracoscopische pericard-ectomie

Rondom het hart zit een stevig hartzakje (het pericard), dat normaal mooi aangesloten ligt. Deze hond had last van het vollopen van het hartzakje met vocht, waardoor de pompfunctie van het hart ernstig belemmerd werd. Dit wordt een pericardovervulling genoemd. De symptomen zijn erge benauwdheid, een dikke buik met vocht, vermageren en collaps (flauwvallen). Een pericardovervulling komt met name voor bij grote, oudere honden en wordt soms veroorzaakt door een tumor. Regelmatig is de oorzaak van de overvulling echter niet te vinden; deze aandoening heeft een betere prognose dan een tumor.

 1          2

Het vollopen van het hartzakje kan je tijdelijk oplossen door het hartzakje aan te prikken en de vloeistof af te zuigen. Als de overvulling terug komt is een operatie nodig; dat was bij deze hond dus het geval. Bij de operatie wordt een (groot) deel van het pericard verwijderd. Hierdoor kan er geen ophoping van vocht meer optreden en blijft de pompfunctie van het hart dus optimaal.

Bij de operatie wordt de borstholte geopend. Vroeger werd de gehele borstkas geopend, maar met de huidige apparatuur kun je het via een kijkoperatie doen. We hebben 3 poorten aangelegd: 1 voor de camera en 2 werkkanalen tussen de ribben door. Nadat het vlies dat de 2 borsthelften scheidt (het mediastinum) is gebrand en is doorgenomen, hebben we het pericard met een tang opgepakt. Met een brander wordt een stuk gebrand en daarna doorgeknipt. Het vocht wat nog in het pericard zit hebben we met een slangetje weggezogen. Daarna branden en knippen we stukje voor stukje totdat we een venster hebben van ongeveer 4×4 cm. Het pericard kan niet volledig worden verwijderd omdat er o.a. zenuwen over heen lopen. Het vocht loopt nu, na de operatie, langzaam in de borstholte en wordt daar geabsorbeerd zonder dat dat problemen geeft.  Als laatste worden de aangezogen lucht en achtergebleven vloeistof verwijderd uit de borstholte. Vervolgens worden de wondjes weer gesloten.

Over het algemeen is de prognose gunstig. De symptomen zijn meestal snel verdwenen.

Hieronder de beelden van bovengenoemde operatie:

3 thoughts on “Thoracoscopische pericard-ectomie

  1. nou ik kwam er vandaag pas achter dat dit online stond het is namelijk onze american bulldog bandit zonder dr wolters was ie der niet meer geweest we zijn hem eeuwig dankbaar want voor ons is hij niet onze hond maar ons kind

  2. Onze hond, franse bulldog van net 6 jaar oud, heeft hetzelfde. Afgelopen dinsdag ook vocht uit het hartzakje weg gezogen. Oorzaak is vermoedelijk een tumor, maar kan men niet met 100% zekerheid zeggen. Wij moeten op korte termijn de moeilijke beslissing nemen om al dan niet te opereren. Hoe is jullie ervaring na de operatie? Is er bij jullie hond een oorzaak gevonden voor de overvulling? Ben heel erg geinterreseerd in jullie ervaringen!

    • Hoi

      Onze boxer van bijna 10 heeft bijna 2 weken geleden ook een overvulling van het hartzakje gehad. We hebben het weg laten zuigen maar helaas zat er 10 dagen later alweer vocht. Wij hebben nu wel voor een operatie gekozen as vrijdag. Hebben jullie al een beslissing genomen? Zo ja hoe is dit afgelopen?

Reacties zijn gesloten.