Urineonderzoek

Urineonderzoek

Urine onderzoek wordt vaak gebruikt om te ontdekken of er problemen zijn met of in de urinewegen. We denken dan vooral aan blaasontsteking, aanwezigheid van kristallen of te veel eiwit in de urine. De zuurgraad van de urine is ook een parameter. Met onze automatische apparatuur bepalen wij een 10-tal waardes die de samenstelling van de urine weergeven. Indien nodig centrifugeren wij de urine en bekijken wij het sediment onder de microscoop. Met de refractometer bepalen wij het soortelijk gewicht, dat geeft een indruk van het concentrerend vermogen van de nieren.

Deze samenstelling geeft ons ook veel informatie over de werking van de diverse organen en krijgen we een indruk over de werking van het hele lichaam. Afwijkingen in de urine worden onder andere gevonden bij nierziekten, leverziekten, suikerziekte, ziekten van de bijnier, bloedafbraak, enz. enz.

Kortom: bij zieke dieren urine meebrengen is verstandig, zeker als er een verwachting is dat er sprake kan zijn van een urinewegprobleem.

De urine moet zo snel mogelijk na verzamelen worden onderzocht (liefst binnen 8 uur). Probeer dus zo vers mogelijke urine mee te brengen. Desnoods verzamelt u meerdere keren urine en brengt u het meest verse monster mee.  “Midstream”-urine is weer beter dan de eerste en  de laatste stralen urine. Als het lukt 20-30 ml (2 eetlepels), maar een vingerhoedje urine is weer beter dan niets. Het kan behoorlijk lastig zijn!  De urine in koelkast bewaren.

Bij katten kan stress een oorzaak zijn van blaasklachten.
In het onderstaande filmpje worden 10 tips gegeven om stress bij uw kat te verminderen.